Kokemusasiantuntijoiden ja nuorten kohtaamisissa voi syntyä uusia näkökulmia

15.02.2021

MTV uutisoi (10.12.2020), että kuluneen vuoden aikana Suomessa on tilastoitu yli 40 alle 18-vuotiaiden epäiltyä henkirikosta, kun vastaava luku oli vuosi sitten 9.

Onneksi vain hyvin pieni osa nuorista syyllistyy todella vakaviin rikoksiin mutta sekin on liikaa. Mikä saa nuoret oireilemaan väkivaltarikoksilla, jotka ovat vieläpä todella raakoja? Julkisuudessa esiintyneet asiantuntijat ovat esittäneet eri näkökulmia aiheesta ja heidän mukaansa syyt ovat moninaisia. Muun muassa poikkeava vuosi ja huumeiden määrän kasvu ovat joitakin selittäviä tekijöitä.

Nuoriso hengailee kauppakeskuksissa, juna-asemilla ja ylipäätään julkisilla paikoilla, koska kaikki nuorten harrastustoiminta, 2. asteen opinnot ja nuorisotalot ovat koronan takia siirtäneet toimintaansa verkkoon tai sulkeneet ovensa kokonaan. Kauppakeskuksissa ja julkisissa paikoissa nuoret voivat eksyä seuraan, jossa käytetään päihteitä tai tehdään rikoksia. Nuorisoporukoissa helposti sattuu ja tapahtuu, kun sinne eksyy esimerkiksi sellainen nuori, jolla on paha olla.

Mielestäni kokemusasiantuntijoita voisi käyttää enemmän nuorten hyväksi. Voisimme käydä kouluissa puhumassa päihteistä, rikollisuudesta ja koulukiusaamisesta. Meillä monilla on omakohtaista kokemusta paljon, jolloin nuorten on helpompi kohdata ja puhua ihmiselle, joka on nähnyt maailmaa sieltä varjopuolelta sekä puhuu samaa kieltä asioista.

Nuorisotyöntekijän ja kokemusasiantuntijan yhteistyöllä voitaisiin varmasti kohdata nuori ja vaikuttaa nuorten pahaan oloon. Yhteisissä kohtaamisissa syntyy uusia ajatuksia ja uudet vaihtoehdot vanhojen tilalle.

Nykyisin kokemusasiantuntijoita käytetään enemmän ja tulokset ovat olleet varsin hyviä esimerkiksi päihdetyössä. Tuskin kokemusasiantuntijoiden avulla nuorten rikollisuus katoaa, mutta edes yksikin tapaus vähemmän on mielestäni jo erävoitto.

Toivottavasti korona saataisiin jo aisoihin ja maailma normalisoituisi sekä päästäisiin kohtaamaan, keskustelemaan ja ennen kaikkea kuuntelemaan nuoria.


Anssi