Sokraattinen dialogi rikollisuudesta irrottautumisesta

26.02.2021


Sain kutsun osallistua sokraattiseen dialogiin, jonka aiheena oli rikollisuudesta irrottautuminen. Vaikka minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä toiminnalla edes tarkoitetaan, niin ennakkoluulottomana ilmoittauduin heti mukaan!

Mitä on sokraattinen dialogi? Minulle se näyttäytyi kokemuksien ja ajatuksien jakamisena. Aiheena on jokin, joka pohjautuu osallistujien omiin kokemuksiin. Prosessissa omia ajatuksia jaetaan ryhmässä ja keskustellaan siitä, miksi ajattelemme siten kuin ajattelemme. Meillä oli aiheena rikollisuudesta irrottautuminen ja jokainen osallistuja kertoi lyhyesti esimerkin omasta elämästään, joka sopi aiheeseen.

Esimerkkikokemusten jälkeen yksi kokemus valittiin yhteiseen käsittelyyn, jolloin kokemus kerrottiin alusta uudelleen, mutta syvällisemmin. Kokemus revittiin auki ja sitä mietittiin yhdessä, että miksi kokemuksen omaava kokee asiat tietyllä tavalla ja mitä näillä kokemuksiin liittyvillä ajatuksilla tarkoitetaan. Lopuksi kokemusta reflektoidaan muiden kanssa.

Tällä kertaa minun kokemukseni valittiin yhteiseen käsittelyyn ja voin sanoa, että kokemus oli huikea! Puhuimme paljon anteeksiannosta muita ja itseään kohtaan, mikä oli oman kokemukseni tärkein sisältö. Se avasi omia silmiäni siitä, mikä on saanut minut irrottautumaan rikollisuudesta. Rikollinen mieli ja ajattelutapa ovat juurtuneet niin syvään minuun. Nykyisin joudun opettelemaan elämään näiden asioiden kanssa niin, että en toimi niiden ajatusten mukaan.

Sokraattisessa dialogissa on paljon asioita, miten prosessi etenee. Suosittelen kiinnostuneita tutkimaan asiaa lisää. Tässä pieni esimerkki prosessista:

Minun kokemuksestani etsittiin yhdessä lause, mikä kuvastaa rikollisuudesta irrottautumista

Lause kuului näin:

RIKOLLISUUDESTA IRROTTAUTUMISEN PROSESSISSA ON ANTEEKSIANTAMISTA JA ARMOLLISUUTTA ITSEÄ JA MUITA KOHTAAN SEKÄ USKALLUSTA KOHDATA OMAA TODELLISUUTTA.

Tämä lause ei tarkoita, että tämä on ainut ja oikea tapa ajatella, mutta kyse on minun kokemuksestani ja siitä mikä on auttanut minua. Tähän samaan lauseeseen muutkin osallistujat pystyivät samaistumaan niin uskon, että jotain perää siinä saattaa olla.

Sokraattisessa dialogissa aihe voisi olla mikä vaan. Esimerkiksi häpeä tai rohkeus. Jos sinulle joskus tarjoutuu mahdollisuus osallistua tällaiseen, niin suosittelen vahvasti mukaan lähtemistä ja oman ajattelutavan haastamista. Sokraattisen dialogin päämääränä on näkemysten yksimielisyys, jolloin siinä joutuu tosissaan miettimään omia ajatuksia sekä kuuntelemaan tarkasti myös toisten näkemyksiä.

Anssi