Tieni irti rikoksista

12.01.2020


Vuoden 2017 keväällä poliisi pidätti ja vangitsi minut törkeistä huumausaine- sekä omaisuusrikoksista. Tämä oli käännekohta elämässäni. Siitä alkoi minun desistanssini.

En päässyt kokonaan päihteistä vielä tuolloin eroon, vaikka yritin sitä useaan otteeseen. Minulla ei ollut voimavaroja lopettaa päihteidenkäyttöä itsenäisesi, vaikka rikollisuus oli muuten jäänyt jo pois. Poliisivankilasta päästyäni mietin, että en halua enää ikinä palata takaisin ahdistavaan elämää, johon kuuluu päihteet ja väkivalta.

Keväällä 2019 hain lopulta apua päihdeongelmiini, josta alkoi todellinen toipumiseni. Kävin ensin katkolla ja sieltä jatkoin päihdekuntoutukseen, jonka aikana minulle vahvistui entisestään ajatus, etten koskaan halua enää takaisin rikos- ja huumemaailmaan.

Kuntoutuksesta lähdin suorittamaan tämän viimeisen tuomioni, jonka aikana vankilatyöntekijäni ehdotti minulle hakeutumista Keijo-hankkeen koulutukseen, johon minut valittiin mukaan. Kokemusasiantuntijakoulutuksessa minusta tuntui ensimmäisen kerran vuosiin siltä, että elämälläni on joku tarkoitus ja minun ei tarvitse enää lähteä takasin kentälle.

Kävin Keijo-hankkeen koulutuksen, josta olen ylpeä ja kiitollinen. Tänä päivänä teen töitä, jotta saan käynnistettyä Irti rikoksista ry:n toiminnan. Työkseni autan vapautuvia vankeja, päihdeongelmien kanssa kamppailevia sekä päihteillä ja rikoksilla oirehtivia nuoria.

Tulevaisuuden näkymäni ovat loistavat, sillä nykyjään saan kehittää uutta järjestöä yhdessä työkavereideni kanssa ja osaltani auttaa saamaan ihmisiä pois vankilakierteestä.

Toimintaamme tulee kuulumaan vertaistukiryhmien pitämistä, yhteistyötä Rikosseuraamuslaitoksen ammattilaisten, sosiaalitoimen sekä järjestöjen kanssa. Työnsarkaa ja haasteita ei tässä tehtävässä puutu. Koen, että yhdenkin ihmisen pois saaminen rikollismaailmasta, on yhteiskunnallisesti tärkeää.

Janne Äikäs